Witamina B2 to tak zwana ryboflawina. Ona – podobnie jak inne witaminy z grupy B – odgrywa ważną rolę w koordynacji działań układu nerwowego. Ma także niebagatelny wpływ na układ odpornościowy oraz jest niezbędna w prawidłowym funkcjonowaniu układu przemiany materii. Brak witaminy B2 w organizmie prowadzi do kłopotliwych i bolesnych problemów: pękania warg, zajadów, powstawania zmian w jamie ustnych oraz do kłopotów z narządem wzroku i układem nerwowym. Brak witaminy B2 może także być przyczyną dokuczających nam migren. W przypadku tej witaminy nie grozi nam jej przedawkowanie, śmiało więc codziennie można sięgać po produkty, które mają w sobie jej najwięcej. Znajduje się ona w mięsie (najwięcej jest jej w wątrobie). Poza tym w jajach i serach (twarogowych oraz podpuszczkowych), małżach, rybach i grzybach. Występuje także w roślinach, takich jak szpinak, seler, pietruszka i rośliny strączkowe, takie jak fasola czy soja. Witamina B2 znajduje się także w migdałach i pieczywie pełnoziarnistym – sięgajmy więc po nie jak najczęściej.