Kto od wielu lat bezskutecznie walczy z nadwagą, szuka przyczyny takiego stanu rzeczy. To zrozumiałe podejście, jednak samodzielnie bardzo trudno jest wpaść na właściwy trop. Dlatego też osoby odchudzające się mają tendencję do eliminowania z jadłospisu wybranych składników odżywczych, obwiniając je o swoje problemy. Dotyczy to na przykład tłuszczu, który chociaż dostarcza dużej liczby kalorii, jest organizmowi niezbędny. Z tego powodu stosowanie diety wykluczającej ten składnik mija się z celem i prowadzi do problemów zdrowotnych. Osoby dbające o siebie powinny zwracać uwagę na rodzaj tłuszczu. Ten pochodzenia zwierzęcego trzeba ograniczać, bo stanowi źródło nasyconych kwasów tłuszczowych, które przyczyniają się do wielu chorób. Zdrowe źródła tłuszczu to oleje roślinne, awokado czy oliwa z oliwek. Dla tych produktów warto znaleźć stałe miejsce w jadłospisie. Dostarczają one cennych kwasów omega-3, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu krążenia i nerwowego oraz chronią przed rozwojem niektórych nowotworów.